Cover kiezen voor Vermoorde Onschuld

cover kiezen

Een kleine drie weken geleden, heb ik mijn volgers op Facebook gevraagd om me te helpen een keuze te maken uit de verschillende covers voor mijn derde misdaadroman, “Vermoorde Onschuld”.

Hierbij heb ik de covers van “Nachtmerrie in Californië” en “Dodelijk Geheim” erbij vermeld omdat ik de covers graag in een vergelijkbare stijl wil houden.

Inmiddels heb ik een keuze gemaakt en dat is “mijn” tweede keuze geworden.  Ik laat hier bewust nog even de “gecensureerde” uitslag zien 😁. Nog even de spanning erin houden…

Het proces van het ontwerpen van een cover

Laat ik eens beginnen met wat achtergrond, uitleg en mijn voorkeuren aangaande de verschillende covers.

Jaren geleden, toen ik nog maar net met Vermoorde Onschuld begonnen was, had ik al wel snel een idee voor de cover. En dat had ik ook al vrij snel opgemaakt. Alleen… nu jaren later, blijkt dat ik het niet goed kan converteren met de software waarin ik destijds de cover had gemaakt. En je voelt ‘m misschien wel aankomen (of hebt m’n eerdere blog hierover gelezen 😉), het lukte me domweg niet meer om exact dezelfde cover te maken met de nieuwe software.

Ik moest dus weer helemaal opnieuw beginnen. En omdat ik toch al allerlei verbeteringen en wijzigingen had aangebracht in de covers van “Nachtmerrie in Californië” en “Dodelijk Geheim”, en bedacht had dat ik ze graag een herkenbare en vergelijkbare cover geef, kon ik dat meteen meenemen in mijn nieuwe ontwerp.

Voorbeeld

Bij elke paperback zit de titelbalk op alle boeken op dezelfde hoogte, loopt door op de achterzijde en wordt gekruisd door een balk die de rug vormt, met een stukje overlap op de voor- en achterzijde. Op het voorbeeld hieronder is die overlap weergegeven door de dunne zwarte, verticale lijnen aan weerszijden van de tekst op de rugbalk.

full cover NiC

De nieuwe cover(s) voor Vermoorde Onschuld

De oude cover van “Vermoorde Onschuld” was voor ongeveer tweederde zwart, met een brede, bijna witte rand onderaan. In het zwart was een kaart afgebeeld van Porto Rico, met een kleiner kaartje er gedeeltelijk overeen van San Juan. Tegen het zwart, op het bijna witte deel, was een silhouette van een revolver “geplakt”, met daaroverheen een licht-goudkleurige en doorzichtige titelbalk. Over dat alles heen stond een afbeelding van vrouwe justitia.

Dit heb ik zo goed mogelijk nagemaakt in de nieuwe software en was één van de covers die ik mee wilde nemen in mijn eindkeuze. Ondanks de afwijking in kleur (zwart met witte balk, in plaats van één geheel zoals hierboven). Maar ik kreeg al meteen commentaar van familie:

“Te druk”
“Waar is die revolver dan? Ik zie alleen en golf… Of een foetus…” (??!!?? 😲 Ja, nu het werd gezegd, zag ik ’t ook 😨. Wil je het ook zien? De verschillende covers staan nog in een foto map op mijn Facebookpagina)
“Denk dat die foto van San Juan er wel af kan” (Ook te druk dus…)

Helaas kon ik ze niet echt ongelijk geven en hoe gelukkig ik er zelf ook mee was, het zat me dwars dat de cover niet op één lijn stond met die van de twee eerdere boeken.
Dus dan ga je spelen. Afbeelding eraf, de brede witte rand weg, wel of geen revolver… En toen las ik ergens dat een pakkende tekst op de cover het goed doet en er een moderne uitstraling aan geeft. Dus daarmee aan het experimenteren gegaan en ook meteen toegepast op covers van de twee eerdere boeken.

Afijn, dat leidde uiteindelijk tot vijf covers waar ik in meerdere of iets mindere mate blij van werd. En… eerlijk is eerlijk; beide covers met de witte balken vielen bij mij eigenlijk al af 😥.

Schiet nou op, Marit, wat is het geworden?

Zoals ik op het enquête formulier al aangaf, lagen mijn voorkeuren zó dicht bij elkaar, dat alles nog mogelijk was wat betreft de volledig zwarte covers. Ik had wel degelijk mijn top drie en omdat mijn keuze twee met grote overmacht op de eerste plek is geëindigd, is dat de uiteindelijke cover geworden…

cover VO keuze

En dat is deze cover:

Cover Vermoorde Onschuld

Met een kleine aanpassing, want ik heb bij beide andere boeken de titel in het zwart en mijn naam in kleur. Verder is er aan bovenstaande cover niets meer gewijzigd.

Heb je ook een keuze gemaakt? Was dat deze? 😀 In ieder geval ben ik er reuze blij mee. Hoe vaker ik er naar kijk, hoe gelukkiger ik er van wordt! Dank aan iedereen die me heeft geholpen 😘.

En… houd mijn blog in de gaten voor de melding dat “Vermoorde Onschuld” verkrijgbaar is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *