Covers en e-boeken maken

“Vroeger” maakte ik mijn covers in FireWorks. Een oud programma van MacroMedia dat later is overgenomen door Adobe. Er zitten aardig wat overeenkomsten in met Photoshop, maar wordt al een jaar of tien (denk ik), niet meer bijgewerkt en ondersteund.

covers en e-Boeken makenInmiddels is er veel veranderd, ook in de technieken bij PoD uitgevers, en nu blijkt dat mijn zo mooi gemaakte cover niet op de juiste manier geĆ«xporteerd kan worden vanuit Fireworks. Al mijn harde werk voor niets šŸ˜¢.

Nu heb ik al eerder geprobeerd om met Photoshop aan de gang te gaan, maar ik vind het, ondanks de overeenkomsten met FireWorks, een verrot moeilijk programma. Misschien ben ik teveel aan FireWorks gewend geraakt om nog eenvoudig over te kunnen stappen. In ieder geval heb ik gisteren en eergisteren besteed aan het zoeken van een gratis programma waarmee ik wĆØl zelf mijn covers kan maken en op de juiste manier exporteren en aan het vinden van de eenvoudigste en beste manier om een Epub te maken šŸ˜³.

Inkscape

inkscapeWat een tijd kost het om erachter te komen welk programma mij ligt! En dan het ermee leren werken. Maar na een paar pogingen met andere programma’s is het me gelukt om met Inkscape mijn cover voor Nachtmerrie in CaliforniĆ« vrijwel dezelfde uitstraling te geven als het altijd had. Met een beetje geluk ziet alleen mijn eigen kritische oog het verschil šŸ˜‰.

Ik kan de op Marits Boeken gebruikte voorbeelden die nog gemaakt zijn in FireWorks, rustig laten staan.

Natuurlijk heb ik voor mezelf stapsgewijs precies bijgehouden wat ik allemaal heb gedaan om die eerste cover te maken, want ik ken mezelf… tegen de tijd dat ik aan de tweede ga beginnen, ben ik dat allemaal weer vergeten šŸ˜†.

Maar voorlopig ben ik tevreden met wat ik heb bereikt met mijn inspanningen.

E-boeken

logo yWriter6Het exporteren van mijn Word manuscripten naar Epub (of andere formaten), stelde me weer voor een heel ander probleem. Ik wist al dat yWriter mijn manuscripten kon exporteren naar Epub en heb het “toen” wel eens geprobeerd, maar er nooit daadwerkelijk iets mee gedaan. Voornamelijk omdat ik niet tevreden was met het resultaat.

En… ik schrijf (dom genoeg?) niet in yWriter. Teveel hindernissen naar mijn smaak. Ik wil gewoon kunnen schrijven zonder over elk hoofdstuk en elke scĆØne na te hoeven denken. Maar als ik mijn Word document in yWriter wil zetten, moet ik dat handmatig doen (kopiĆ«ren/plakken), of eerst mijn Word documenten zo aanpassen dat ze in yWriter geĆÆmporteerd kunnen worden. En dan nog moet ik naderhand waarschijnlijk van alles aanpassen.

logo CalibreMaar ja, als ik een Epub wil hebben, moet ik toch wat… Dus met een test bestand, gemaakt in yWriter, een test E-pub geprobeerd te maken. Daarbij kom ik erachter dat yWriter hiervoor gebruik maakt van Calibre.

Die moest ik dus eerst downloaden. Tijdens het downloaden en installeren mezelf alvast een beetje ingelezen en zie ik dat het mogelijk moet zijn om mijn Word document rechtstreeks in Calibre in te lezen en van daaruit te exporteren! Kijk, van dat soort short cuts word ik nou gelukkig šŸ˜€.

*Zucht*. Helaas gaat niets in de wereld zo eenvoudig als het in eerste instantie lijkt. Ook dit niet. Allereerst gaat het om manuscripten die ik jaren geleden begonnen ben en dus nog niet het docx formaat van de huidige Word versies hadden. Om importeren in Calibre mogelijk te maken, moest ik dus eerst mijn manuscripten omzetten. Geen probleem, zou je denken.

Maar naderhand moest ik dus wel elk document doorlopen omdat de indeling ondanks dezelfde pagina instellingen, toch veranderd bleek. Daar ben ik wel even zoet mee geweest šŸ™„. Toen dat in orde was heb ik natuurlijk meteen geprobeerd hoe het eruit ziet als Epub. En dat viel toch wat tegen. Wat er op je scherm namelijk prima uitziet bij normale regelafstand, is bij exporteren naar Epub en vanuit een reader, ineens heel onprettig lezen.

Toch weer aan de slag

Dus ik moest opnieuw met mijn documenten aan de slag. Alle regelafstanden aanpassen en daarna dus opnieuw alles doorlopen om te zien of pagina-eindes nog wel klopten en er geen blanco pagina’s ontstonden.

Daar ben ik nu bijna meer klaar. Alleen Vermoorde Onschuld moet nog. En dan volgt er, naar verwachting, nog een hoop gemier en geprut voordat de Epub bestanden naar mijn zin uit de reader rollen… Schrijven vind ik heerlijk, lezen ook en gelukkig herlees ik met plezier mijn eigen boeken.

Maar als het af is, is het af, dan wil ik er eigenlijk niet zoveel gedoe meer van hebben. Het maken van een cover vind ik leuk, en het exporteren naar Epub vind ik echt niet erg. Maar dat gehannes voor het zover is dat het er naar mijn zin en naar de eisen van een PoD uitgever uitziet? šŸ˜±

Ik snap ineens waarom andere auteurs dit werk uit handen geven en er graag voor betalen als het voor ze gedaan wordt… Toch nog maar even doorzetten. Ook voor het werken met Calibre geldt dat als ik Ć©Ć©n keer weet wat ik moet doen en waar ik op moet letten, het een stuk makkelijker wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *