Mijn boeken – Nachtmerrie in Californië

Nachtmerrie in Californië

Cover Nachtmerrie in CaliforniëIk heb beloofd dat ik je meer zou vertellen over, onder andere, mijn boeken. En daar bedoel ik de boeken die ik zelf heb geschreven mee. Want ik heb nogal wat boeken van anderen, dus daar zou ik een dagtaak aan hebben 😜.

Omdat Nachtmerrie in Californië mijn eerste voltooide boek was, en ook de eerste die ik via verschillende digitale boekenplanken onder de aandacht heb gebracht, lijkt het me logisch dat ik daarmee begin. Tussen de start met dit boek en de rafels van mijn eerste project zit grofweg 10 jaar. Al die tijd had ik niet geschreven, hoewel ik wel met regelmaat het manuscript erbij pakte en begon te lezen.

Dus toen ik weer begon met schrijven, was dat wel een “dingetje”. Ik heb het in eerste instantie dan ook behoorlijk voor mezelf gehouden, ondanks dat ik twee leesgrage zusjes en een even leesgrage moeder heb. (Tja, ik heb het niet van een vreemde!).

Hoe en waarom ben ik gestart

Ik ben ergens in 2008 (weer) gestart met het schrijven. Medio 2010 had ik ‘m af. Zoals ik al eerder schreef, was een droom de aanzet tot dit boek. Een droom over een sprong in het duister, over een flinke kloof ín een gebouw. Tja, het was een droom, dus alles kan 😉.

Het was spannend, maar in tegenstelling tot het verhaal in mijn boek, geen nachtmerrie. Wel was ik in mijn droom, net als in het boek, niet alleen, maar werd ik aangemoedigd en geholpen door een man. Zoals ook dat in dromen altijd anders gaat dan de werkelijkheid, zou ik niet durven zeggen of het mijn eigen man Robert was, een gefantaseerde variant van hem, of een willekeurige “vreemde”. In ieder geval was hij in mijn droom niet herleidbaar tot iemand die ik in het dagelijks leven ken(de).

Niet elke droom nodigt uit om tot een boek te verdiepen en als ik die droom niet verschillende keren had gehad, was dat misschien ook niet gebeurd. Maar deze droom keerde terug. Herhaaldelijk. Hij kroop onder mijn vel, werd deel van me. En als ik de droom niet op natuurlijke wijze herbeleefde, dan deed ik ’s avonds in bed verwoedde pogingen om ‘m alsnog te krijgen. Niet dat dit ooit echt lukte, trouwens. Sommige mensen schijnen dat te kunnen, maar ik behoor helaas niet tot die groep gelukkigen.

Toch waren al die pogingen en die keren dat die droom zich uit zichzelf opnieuw aandiende, voldoende om mijn fantasie volledig aan het werk te zetten. Met als gevolg dat het schrijven na al die jaren van niets doen, ineens weer ging kriebelen.

Met vallen en opstaan

Afgezien van mijn uitgebreide ervaring in lezen en mijn natuurlijk aanwezige gevoel voor taal, heb ik nooit een schrijfcursus of iets dergelijks gevolgd. Het schrijven verliep dan ook erg moeizaam. Met veel teruglezen, veel wissen en veel herschrijven. Hoewel ik inmiddels weet dat er veel betere methoden zijn om een boek te schrijven – ik heb er zelfs een prachtig (gratis) hulpmiddel voor; yWriter6 – doe ik na al die jaren eigenlijk nog steeds hetzelfde: schrijven in Word… 🙄. 

Ik schrijf als ik in “de zone” zit. Anders schrijf ik bij voorkeur niet. Als ik in “de zone” zit, komen de woorden vanzelf. En nee, ik ben er lang niet altijd tevreden over, lees vaak terug, verander veel, wis en herschrijf doorlopend. Maar het gaat… vanzelf. Dan maak ik meters, of beter gezegd, dan gaat het met pagina’s tegelijkertijd. Net als nu, nu ik bezig ben met Vermoorde Onschuld. Maar ik zou vertellen over hoe Nachtmerrie in Californië tot stand is gekomen…

Bij Nachtmerrie in Californië wilde ik niet alleen een verhaal vertellen, maar ook een gevoel overbrengen. Dat maakte het boek nog lastiger te schrijven en zorgde nadat het eenmaal af was, ook voor het nodige commentaar. Niet iedereen kon even goed uit de voeten met de schrijfstijl. Maar ten tijde van het schrijven viel het ook niet mee om dat gevoel op papier goed over te kunnen en blijven brengen.

Hulptroepen – proeflezers

Dit leidde ertoe dat ik uiteindelijk toch mijn beide zusjes vroeg om proef te lezen. Ik heb veel aan hun aanwijzingen gehad, maar ook veel steun aan hun merendeels positieve kritieken. Het is voor elke schrijver fijn om te weten dat je inspanningen gewaardeerd worden en dat men geniet van jouw stukje fantasie. Veel schrijvers schijnen notoir onzekere perfectionisten te zijn en ik schaar mezelf zonder pardon in die categorie.

Met de hulp van mijn zusjes begon het schrijven weer een beetje richting te krijgen en kreeg ik de zo noodzakelijke bevestiging dat ik op de goede weg was. Het ging zelfs zover dat ik mijn manuscript meenam naar mijn werk, om daar in mijn pauzes (en tussen het werk door) verder te kunnen schrijven.

Anekdote

Dat schrijven tussen het werk door levert trouwens nog een leuke anekdote op (vind ik zelf, maar ja, ik was dan ook het “slachtoffer” 🤭). 

Ben je ooit zo volledig gefocust bezig geweest dat je je kapot schrok toen je werd gestoord? Nou, dat gebeurde mij… In die tijd had ik een baan als call center agent. Ik had die dag avonddienst en had het dus rustig. Ik zat dat als één van de weinige aanwezigen aan een met schotten omsloten bureau, in een grote kantoorruimte die ’s avonds gedempt verlicht was. Het was erg rustig en ik zat met mijn headset op te wachten op een telefoontje. Maar dat dúúrde en dúúrde maar… En dus was ik uit verveling gaan schrijven en zat midden in een heel spannend stuk.

Je weet, ik schrijf alsof het over mezelf gaat, ik zie mezelf als de hoofdpersoon. Ik schrijf dus niet alleen, ik belééf het op dat moment ook! Ik zat dus midden in een heel spannend stuk, en… toen ging de telefoon. Ik schrok zo verschrikkelijk, dat ik de rest van die avond nauwelijks meer heb durven schrijven. Er stond kippenvel op mijn armen, mijn adem stokte en ik trilde als een rietje! 😆 

Uitgever of niet

Tegen de tijd dat het verhaal af was – er moest echt nog heel wat aan gesleuteld worden, hoor, maar het verhaal stond – begon ik na te denken over of ik het wilde laten uitgeven. Natuurlijk heb ik er allerlei informatie over opgezocht, vónd ook heel veel informatie en besloot om daar niet voor te gaan.

Hiervoor had ik verschillende redenen. Ten eerste alle moeite die je moet doen om je manuscript bij een uitgever onder de aandacht te brengen. Printen op A4 formaat, 1 bladzijde per vel, met een heel scala aan aanwijzingen en dan maar hopen dat het ’t strookje postzegels waard was. Die kans is niet bijster groot. Onbekende auteurs moeten hun manuscript vaak naar tientallen uitgevers sturen, voor het überhaupt gelezen wordt. Terug krijg je het niet, dus het kost je niet alleen een plakboek vol postzegels, maar ook kilo’s papier en liters inkt. En je hebt de stalen zenuwen nodig die ik niet heb, want ik ben niet zo onverschillig dat ik mijn schouders ophaal bij een afwijzing. Àls je al wat hoort.

Ik was er dus al vrij snel uit dat het uitgeverstraject ingaan, niets voor mij was. Maar ik wilde eigenlijk wel graag dat mijn boek voor het publiek verkrijgbaar was. Tja, dan kun je bijna niet anders dan aankloppen bij een PoD (Print on Demand) club. Het heeft even geduurd voor ik daarmijn weg in vond, maar uiteindelijk vond ik een goede partij, waar ik nu ook weer mijn fysieke boeken ga onderbrengen (ik moet ze opnieuw geschikt maken om ze daar aan te leveren, dus dat kost even tijd). Voor mij is dat Pumbo en hun verkoopsite Boekenbestellen.

logo boekenbestellen en pumbo

Vormgeving en opmaak

Als je eenmaal zover bent, komen er allerlei zaken om de hoek kijken. Om je manuscript geschikt te maken voor het printproces, moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook is het wel zo leuk om er een mooie omslag voor te hebben. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om dit voor je te laten doen, tegen een schappelijk(?) bedrag. Maar dat is natuurlijk niets voor mij, hè 😁. Ik wil alles zelf in de hand houden, dus dat ook. Ik heb zelf het manuscript zo ingedeeld dat het gebruikt kon worden en ik heb zelf de omslag voor mijn boek ontworpen. Dat vind ik ook gewoon erg leuk om te doen. Net zoals ik het leuk vind om mijn eigen website te maken! 😉 

Nachtmerrie in Californië is bij elkaar ongeveer 2 jaar via een digitale boekenplank te koop geweest, waarbij Pumbo de laatste aanbieder was. Ik vond de prijs van mijn boeken via een PoD aanbieder best hoog. Ik ben tenslotte een onbekende auteur… Dat is de reden waarom ik mijn boeken er destijds weer afgehaald heb.

Nachtmerrie in Californië is inmiddels weer te koop en is verkrijgbaar als paperback, EPUB, Kindle, Mobi en verschillende andere formaten. Lees hier de korte inhoud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *