Mijn favoriete auteurs – Olaf J. de Landell

Olaf J. de LandellBestaat er een schrijver die niet zelf ook heel graag leest? Ik kan het me niet voorstellen. In mijn welkom heb ik gezegd dat ik je laat kennismaken met een aantal van mijn favoriete auteurs. Dit is het eerste deel in die reeks (want een reeks wordt het ongetwijfeld).

Hoewel er schrijvers zijn die ik vaker lees en/of waar ik meer van gelezen heb, draag ik de boeken van Olaf J. de Landell al sinds mijn tienerjaren een warm hart toe. Daarom wil ik graag met hem beginnen.

Ave Eva, mijn eerste Olaf J. de Landell boek

Ave EvaNaar schatting was ik een jaar of 15 toen ik mijn eerste boek van hem las en dat boek, “Ave Eva”, is de inspiratiebron voor de romantische noot in mijn eigen boeken. “Ave Eva” verhaalt over een jonge vrouw, Eva, die erg streng is opgevoed en een muisgrijs leven leidt. Laat ik hier aan toe voegen dat Olaf J. de Landell in 1989 op 78-jarige leeftijd is overleden, wat de verhaalstijl en het woordgebruik in het juiste perspectief plaatst.

Eva raakt betrokken in gebeurtenissen die ver buiten haar normen en waarden liggen en die haar leven dan ook compleet op haar kop zetten. Het boek is met humor geschreven en bevat de nodige romantiek, al is ook dat doorspekt met humor. Met een lach en een misschien zelfs een traan word je door een heerlijk zonnig verhaal geleid.

Ik word er in ieder geval altijd helemaal blij en vrolijk van.

Met hermelijn-stappen

Met hermelijn-stappenLaat ik voorop stellen dat ik niet de hele bibliografie van Olaf J. de Landell hier ga bespreken, alleen die twee titels waar ik echt gelukkig van wordt. En daar is “Met hermelijn-stappen” er één van.

Het boek speelt zich af in een verzonnen land in Oost Europa, een klein koninkrijkje dat groot genoeg is voor een heel scala aan intriges. De koning is oud en door het overlijden van zijn zoons is er geen opvolging. Een hoogst onadelijk neefje, een landjonker uit de achterlanden, wordt naar het hof gehaald om te wennen aan zijn toekomstige baan als heerser.

Erg veel tijd krijgt hij daarvoor niet, zijn oom sterft door een ongeluk en hij krijgt al snel te maken met alle problemen die horen bij het leiden van een land. Met een frisse blik, ongehinderd door alle fratsen waar men aan het hof aan gewend is (geraakt), weet de onbevangen landjonker niet alleen de problemen te boven te komen, maar ook de harten van zijn volk te winnen.

Andere titels

Verder heb ik “De dief stelen”, “Spiegel aan de wand”, “Versprongen ster” en “Kantélen kantelen” met veel plezier gelezen. Ook ben ik ooit aan “De porseleinboom” trilogie begonnen, maar daar kwam ik (toen) niet doorheen. Er zijn nog heel wat andere titels van Olaf J. de Landell en ik zou er graag meer van lezen. Het valt echter niet mee om nog boeken te vinden, behalve 2e hands voor prijzen die ik eigenlijk niet acceptabel vindt.

Maar ik kijk regelmatig bij kringloopwinkels of ik daar nog boeken van Olaf J. de Landell vind. De beste kans op betaalbare boeken die niet meer in druk zijn.

Heb jij wel eens iets van hem gelezen? Laat het weten in een reactie! Vertel welk boek en wat je ervan vond…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *