Vervolg e-boek maken

exporteren naar EpubHet opmaken van de cover lukt me inmiddels. Aan de hand van een keurige beschrijving die ik voor mezelf heb gemaakt, moet het ook mogelijk zijn om de volgende covers zonder al te veel problemen te kunnen maken. 

Het exporteren van Word naar Epub is een heel ander verhaal. Op zich had ik aardig uitgevogeld hoe ik ‘m behoorlijk naar mijn zin kon krijgen. Na een aantal pogingen was ik niet ontevreden over het resultaat. En toen kreeg ik, via Facebook, een reactie van Maria Staal met een link naar haar blog over het uitgeven van een e-boek. Daaruit moest ik wel de conclusie trekken dat ik toch echt nog wat wijzigingen moest aanbrengen in mijn Word document, vóórdat ik het ging exporteren naar Epub…

Terug naar de tekentafel

Nou ja, spreekwoordelijk dan, hè. In mijn geval is het eerder “terug naar het toetsenbord” 😉. Eerst maar eens de Stijlgids van Smashwords gedownload en gelezen (een aanrader voor een ieder die overweegt om ook een e-boek te maken). Wat een lap tekst 😱! Maar ik laat me niet kisten en ben aan de slag gegaan. Met alle stappen uit de Stijlgids heb ik mijn Word document aangepast en tegelijkertijd alle benodigde stappen in een handzaam document samengevat. Natuurlijk wel met mijn voorkeuren daarin verwerkt.

Een enorm werk, waar ik de halve dag mee bezig ben geweest. Maar wel heel leerzaam en praktisch, want nu kan ik voor de volgende boeken meteen op de juiste manier aan de slag. Inmiddels heb ik het vernieuwde document via Calibre een paar keer laten exporteren naar Epub, gebruik makend van verschillende Calibre instellingen als test en heb ik de resultaten in de Calibre reader, in Adobe Digital Editions (ADE), en in de Epubreader op m’n iPhone (de app heet letterlijk Epubreader…) gecontroleerd.

Het ziet er overal goed uit, al ben ik geen fan van ADE, weet ik nu 😁.

Welke aanbieder gebruiken

Na het downloaden van de Smashwords Stijlgids, kon ik natuurlijk niet echt anders dan daar ook een account maken 😜. Geen zorgen, na het lezen van het artikel van Maria Staal leek het me sowieso een goed idee.

Maar de andere tips, over Kobo Writing Life en Kindle Direct Publishing (Amazon) zijn ook de moeite van het onderzoeken waard. Alledrie zijn het partijen die niet uit Nederland komen, dus het is wel even uitdokteren hoe het werkt met uitbetalen en met belastingen en dergelijke. Gelukkig is het opmaken van het Word document in principe voor alle drie gelijk, al zal ik hier en daar in het colofon wel wat aanpassingen moeten doen.

Even opletten dus, dat ik straks het juiste document naar de juiste aanbieder upload. 😆

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *