Wattpad – daar kun je jouw verhaal kwijt

wattpad logoVia Smashwords kwam ik achter het bestaan van Wattpad. Ik dacht dat ik er nog nooit van gehoord had, maar bij het aanmelden bleek dat ik er al een account had. Geen idee wanneer ik dat had aangemaakt, in ieder geval was het hele platform compleet onbekend voor me.

Nu ik er een beetje op rondgestruind heb, zijn een paar dingen wel duidelijk geworden. Wattpad is een vorm van social media gericht op schrijvers en lezers. Het heeft een browser versie en een mobiele app en je kunt er al schrijvend je verhaal op kwijt om reacties, kritieken en zelfs hulp van anderen te krijgen. Het kan een leuke manier zijn om je boeken aan een breder publiek bekend te maken en ook om een lezersgroep op te bouwen en daarmee in contact te komen.

Hoe werkt het

Je schrijft per hoofdstuk of een deel hiervan, en kunt per “deel” een kopafbeelding, gewone afbeeldingen en zelfs video’s toevoegen. Je kunt elk hoofdstuk zo kort of zo lang maken als je wilt en blijven bewerken. Het verdient de aanbeveling om niet te lange hoofdstukken te schrijven en dit op regelmatige basis te doen. Het liefst op een vaste dag van de week. Zo kun je “vaste” lezers voor je verhaal aantrekken die je, hopelijk, blijven volgen.

Omdat ik al drie boeken voltooid had toen ik met Wattpad aan de slag ging, heb ik (veel te snel) meteen de eerste hoofdstukken van elk boek erop gegooit. Achteraf niet handig want omdat ik ze ook publiceer en dus geen intentie heb om ze volledig op Wattpad te plaatsen, ontneem ik mezelf daardoor de mogelijkheid om wekelijks een hoofdstuk aan te bieden.

Wat ik wel een hele leuke toevoeging vindt, is de mogelijkheid om elk hoofdstuk een eigen kopafbeelding te geven. Overigens alleen voor Wattpad, niet voor een paperback of een e-boek. Vanwege de drukkosten doe je dit niet in een geprint boek en in een e-boek zou dit lastig te converteren zijn en niet op elke e-reader weergegeven worden. 

Voor Engelstalige boeken/schrijvers bestaat zelfs de mogelijkheid om een betaald verhaal aan te bieden. Hierbij laat je de eerste hoofdstukken gratis lezen en daarna kan de lezer per hoofdstuk betalen, of meteen voor je hele boek. Je kunt jezelf hier niet voor aanbieden, je wordt ervoor uitgenodigd. Hoe dat precies gaat, weet ik niet.

Wel weet ik dat er verschillende manieren zijn om je verhaal of boek in de “Wattpad Picks” te krijgen. Dan valt je boek meer op, komt meer in de picture. Het zou me niet verbazen als je daar moet verschijnen voor je in aanmerking komt voor “Paid Stories”.

Kanttekeningen

Hoewel ik de opzet van Wattpad erg leuk vind, zitten er wel een paar mindere kanten aan.

Persoonlijk vind ik het zoeken en vinden op Wattpad onhandig en omslachtig. Zelfs als het gaat om mijn eigen boeken (natuurlijk kan ik er via mijn eigen profiel snel bij, maar ik wil ook graag weten hoe het eruit ziet als ik op tags zoek. Verder staat er echt vanalles op Wattpad en helaas is er geen enkele controle op kwaliteit, anders dan wat andere lezers aangeven.

Veel van de boeken die mij aangeboden worden, liggen bepaald niet in mijn voorkeursgebied en veel ervan zijn ronduit slecht geschreven. Qua zinsopbouw en verhaallijn, om over schrijffouten en leestekengebruik maar niet te spreken.

Ook het opbouwen van een lezersgroep is lastiger dan het lijkt. Via Wattpad zelf is die mogelijkheid er eigenlijk niet, behalve door veel boeken van anderen lezen, daarop reageren, de schrijvers gaan volgen en hopen dat zij jou ook gaan volgen.

De “juiste” manier (volgens het forum) is òf zelf lezers aandragen (die dus een account moeten maken), of actief worden op hun forum en daar vrienden zoeken/vinden in het Café (voor de “jongere” generatie) of in de Pub (voor het wat meer “volwassen” publiek). Het forum is echter erg vol, met talloze onderwerpen en daar moet je echt even voor gaan zitten. 

Wel of niet gebruik van maken

Ondanks mijn kanttekeningen, denk ik dat elke zichzelf respecterende self-pubber gebruik zou moeten maken van Wattpad. Zéker als je ook in het Engels schrijft en/of via Smashwords publiceert.

Waarom?

Smashwords en Wattpad zijn vriendjes van elkaar, je kunt je Wattpad profiel op Smashwords vermelden en je Smashwords profiel op Wattpad. In de profielen van beide sites kun je een link plaatsen naar jouw website of blog. Dat moet je ook zéker doen, want hoe meer andere sites met een aan jouw site gerelateerd onderwerp linken naar jouw site, hoe hoger Google je site rankt.

Daarnaast staat het je vrij om aan het eind van de gratis te lezen hoofdstukken, of aan het eind van gratis verhalen/boeken, links te plaatsen naar jouw eigen website of blog, of naar de sites waar jouw boeken te koop  (of gratis te downloaden) zijn.

Je kunt er dus niet alleen een nieuwe bron van mogelijke liefhebbers aanboren, maar ook je bereik vergroten door te linken naar alle relevante sites.

Vorm je eigen mening

Er zijn ongetwijfeld situaties waarin je minder zinnig gebruik kunt maken van Wattpad. Of gewoon teveel andere dingen doet om dit er óók nog eens bij te nemen.

Op Wattpad kun je gratis een account aanmaken. Je kunt gewoon eens een kijkje nemen, wat proberen en zien of het wat voor je is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *