Wie schrijft, die blijft

Wie schrijft, die blijftNaast lezen, mag ik ook graag schrijven. Ik schrijf vooral voor mijn eigen plezier, laat het niet officieel redigeren en er komt geen uitgever aan te pas.
Het zijn en blijven helemaal mijn eigen woorden, mijn eigen fantasie en jij mag er van vinden wat je wilt.

Al hoop ik natuurlijk dat je het leuk vindt en terug komt voor meer 😉.

Wat schrijf ik

Als kind schreef ik al korte verhaaltjes. Vaak passend op een memoblaadje, soms een velletje van een schrijfblok. Jammer genoeg heb ik daar niets van bewaard, zou nu erg leuk zijn geweest!

Maar pas in de jaren ’90 begon ik aan mijn eerste echte boek. Een fantasy boek. Ik heb ‘m nooit afgemaakt, maar het concept heb ik nog altijd opgeslagen liggen en het verhaal zit in grote lijnen ook nog steeds in mijn hoofd. Komt het ooit af? Geen idee, wie weet…

Mijn eerste boek, dat helemaal af is en ik via self-publishing sites te koop aanbood (jawel, daar ben ik, voornamelijk uit onzekerheid en uit een niet-vervuld perfectionisme, mee gestopt), is een misdaadroman, Nachtmerrie in Californië. Net als mijn tweede boek, Dodelijk Geheim.

Momenteel ben ik bezig met een derde boek. Ook een misdaadroman, maar wel anders van stijl dan de eerste twee. Wat somberder, met terugblikken naar het verleden. Ik ben ermee begonnen op een moment dat ik zelf helemaal niet goed in m’n vel zat en dat voel je tijdens het lezen. Duidelijk.
Toch ga ik het niet herschrijven nu het veel beter met me gaat. Ik begin regelmatig vooraan te lezen om in het verhaal te blijven en het is goed zo.

Waarover schrijf ik

Inmiddels is het wel duidelijk, denk ik, dat ik over mezelf schrijf. Niet letterlijk natuurlijk. Maar ik beleef mijn boeken alsof ik zelf de hoofdrol vertolk.

Als je net op mijn site bent aangekomen, heb je vast de aandacht trekkende header gezien, de foto van beschreven perkament, boeken, lei, globe en bril. Met daarin de tekst “Ik ben Marit”, “Een lezer”, “Een schrijfster”, “Een dromer” en “Een reiziger”. Als het gaat om de hoofdrollen in mijn boeken, dan ben ik dat. In mijn dromen dan, hè. Of beter gezegd: in mijn boeken. In het echt ben ik niet zo sterk, zo heldhaftig, zo knap en zo slim… (Helaas 😁)

Afgezien van mijn eerste, onafgemaakte schrijfpoging, schrijf ik dan ook in “ik”-vorm. Misschien dat ik nog eens overstap op schrijven vanuit de derde persoon. Het biedt een paar technische voordelen waar je bij een boek dat is geschreven vanuit de eerste persoon, nooit gebruik van kunt maken.

Maar voorlopig ben ik volkomen tevreden om vanuit het perspectief van mijn hoofdrolspeelster te schrijven. Dat past bij mijn “dromer”- ik.

Over mijn boeken

Nachtmerrie in Californië heeft letterlijk een droom als basis. Alles is ontstaan en geschreven rondom een sprong in het duister. Letterlijk. Meer zeg ik er niet over, de rest moet je maar lezen 😉.

Dodelijk Geheim is ontstaan als gevolg van mijn liefde voor paarden, voor webdesign, voor schrijven, mijn zusjes en voor… durf ik dat hier te zeggen??? Ok dan… geile auto’s. Daar. Ik heb het gezegd.
Ik liep al met voorzichtige plannen toen ik een keer ’s avonds op de snelweg een Audi voorbij zag komen. Met die prachtige koplampen en achterlichten en ik was verkocht. Nooit eerder zelfs maar op Audi gelet, vond de eerdere modellen lelijke, logge wagens… Maar die (toendertijd) nieuwe modellen… *Kreun*.
Afijn, het was beslist. De ondersteunende held in dat verhaal moest en zou in zo’n heerlijk sexy auto rijden 😆.

Mijn huidige project, met als titel “Vermoorde Onschuld”, is gebaseerd op verwarde gevoelens. Op het inwendige conflict tussen goed en kwaad. Op de angst dat het slechte stukje in jezelf misschien een grotere en belangrijker rol in je leven heeft dan je altijd hebt gedacht. Op de angst dat je misschien zelfs ronduit slecht bent. Koud en kil. Om niemand echt geeft… En tegelijkertijd het gevecht om ondanks dat, toch het beste uit jezelf te halen.

Mijn onvoltooide fantasyboek, is gebaseerd op mijn aloude wens om Engeland te bezoeken, en mijn liefde voor paarden, kastelen en fantasy. Ik had (en heb ook na mijn recente eerste bezoek aan Zuid-Oost Engeland) een feeëriek, mythisch beeld van Engeland. En als paardenliefhebber kreeg ik als kind een prachtig fotoboek met prachtige foto’s van veel ponyrassen, waarvan veel uit Engeland. Heb altijd Dartmoor willen bezoeken en dat heb ik in 2017 eindelijk gedaan, met dank aan mijn jongste zusje. Niet alleen hebben we Dartmoor gezien (we zaten op een camping midden in Dartmoor!), ook hebben we prachtige feeërieke plekken gezien en prachtige kastelen en ruÏnes.

… Mmmm… Misschien moest ik dat boek toch maar weer eens oppakken… 😀.

Tot slot is daar mijn nieuwe fantasyboek… Tenminste… daar heb ik een (flink) begin mee gemaakt, maar het verhaal in mijn hoofd is nog niet duidelijk, ik mis een lijn, weet nog niet waar het precies heen moet. En dat belemmert me in het verder schrijven. Gelukkig heb ik genoeg andere projecten liggen om mijn aandacht op te richten!

Reizen

De reiziger in mij is vooral een reiziger in niet bestaande werelden. Een ontdekkingsreiziger van wat er in mijn hoofd zit. Maar aangezien al mijn boeken tot nu toe (voor minimaal een deel) in het buitenland afspelen, doe ik wel heel veel onderzoek online. Niets is op werkelijkheid gebaseerd, maar toch probeer ik de werkelijkheid hier en daar zo dicht mogelijk te benaderen.

Enerzijds omdat ik dat gewoon leuk vind om te doen, anderzijds omdat het schrijven en beschrijven van situaties en plaatsen zoveel makkelijkere wordt als je ergens houvast aan hebt.

Voor mijn fantasyboeken kan dat natuurlijk niet. Daarvoor zijn het… fantasy boeken. En dan probeer ik prompt in mijn hoofd, of op papier, uit te tekenen of te beschrijven hoe de door mij beschreven wereld eruit moet zien. Wegen, bergen, meren, rivieren, bossen, kleuren, steden, mensen, dieren… alles. Ook dat is een reis, en een hele leuke! Hoewel mijn tekencapaciteiten ernstig te wensen overlaten… 🤭

Wie weet plaats ik nog eens een keer een krabbeltje van een deel van mijn fantasy-wereldkaart als voorbeeld in m’n blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *